REGRESSZIÓ

Amit a regresszióról tudni kell….   
A terápia során (néha fejlesztésnél is) megjelenik a regresszió.

Mit jelent ez? 
A csecsemőkori, kisgyermekkori mozgások intenzív gyakorlása, újratanulása során felszínre kerülhetnek, az adott életszakaszokban megélt események, a hozzájuk kapcsolódó érzések, érzelmek. Ilyenkor a gyerekek, kicsit mintha visszalépnének egy korábbi életszakaszba.
Ha ezt tapasztaljuk, az jó:
- mert azt jelenti, hogy a terápia hat,
- mert lehetőség van, a korábban megélt, feldolgozatlan traumák, események feldolgozására.

 
Honnan tudjuk, hogy regresszióban van a gyermek?
Gyermekenként változó a tünetek megjelenésének ideje, jellege és intenzitása.
Általánosságban jellemző:
- Érzelmi labilitás, túlérzékenység, könnyen elsírják magukat,
- Bújás, szülőbe kapaszkodás, testközelség (ölelés) igénylése,
- Dacosság, akaratosság, ellenszegülés, 
- Figyelem szétesése, elmélázás, merengés, 
- Mozgásukban, viselkedésükben megjelennek ismét a csecsemőkori, kisgyermekkori mozgásformák (csúsznak, másznak), szokások (ujjszopás, korai játékformák)  
- Szobatisztaságban visszaesés  

Mikor jelentkezik és mennyi ideig tart a regresszió? Gyermekenként változó. Van, akinél néhány hét után már érezhető, míg másoknál csak 5-6 hét után. Eltérő az is, kinél mennyi ideig tart. Többnyire néhány hét, de ritkább esetben 1-2 hónapig is elhúzódhat.
A terápia folyamán többször is jelentkezhet regressziós fázis, de a későbbiek többnyire egyre enyhébbek és rövidebbek.   

Mit tegyünk?
 A legfontosabb annak felismerése, hogy a gyermek nem rosszasságból viselkedik így, hanem épp regresszióban van.  Legyünk türelmesek, adjuk meg neki a lehetőséget a bújásra, ölelésre, mert ez biztonságot jelent számára.  
Bár a gyermek aktuális viselkedése egy korábbi életkornak felel meg, attól ő még nem annyi idős. Az eddig alkalmazott elvárásokat, szabályokat igyekezzünk ebben az időszakban is következetesen betartani, természetesen figyelembe véve aktuális állapotát.  

Támogató környezetben a gyermek néhány hét alatt képes lesz túljutni a regressziós fázison, s fejlődésében egy magasabb szintre lépni.